ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

Εναρκτήρια Συνάντηση Έργου

Πλάνο Εργασίας

Το παρόν παραδοτέο έχει σαν στόχο, σύμφωνα και με το τεχνικό παράρτημα του έργου, να παραθέσει στοιχεία της παρουσίασης της εναρκτήριας συνάντησης του έργου, η οποία έλαβε χώρα στις 27 Ιανουαρίου 2022, και των πρακτικών που προέκυψαν και αποσκοπούν κυρίως στα επόμενα βήματα και τον προγραμματισμό της υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Blockchain και ‘Εξυπνη’ Εφαρμογή Κινητής Συσκευής στη Μάχη Ενάντια στη Σπατάλη Τροφίμων προς Όφελος των Επισιτιστικά Ανασφαλών Πολιτών» με κωδικό: Τ2ΕΔΚ- 05051.

Το περιεχόμενο του παρόντος Παραδοτέου 1 εντάσσεται στην Ενότητα Εργασίας 1 του έργου (ΕΕ1: Τεχνολογική και Ερευνητική Αριστεία) σύμφωνα με το τεχνικό παράρτημα του έργου.

Ερευνητική Αριστεία – Σπατάλη στην Εφοδιαστική Αλυσίδα Τροφίμων

Περιγραφή:

Το παρόν παραδοτέο πραγματεύεται τη βιβλιογραφική επισκόπηση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των αντιλήψεων, των πεποιθήσεων που υπάρχουν γύρω από το εξεταζόμενο θέμα, κατηγοριοποιώντας την έρευνα ανά κλάδο σπατάλης με έμφαση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, ήτοι τα δύο πιο επιβαρυντικά στάδια. Πέραν αυτής της κατηγοριοποίησης, η εξετασθείσα βιβλιογραφία κατηγοριοποιήθηκε και με βάσει γεωγραφικά κριτήρια για να αποτυπωθούν καλές πρακτικές από χώρες του εξωτερικού. Στη συνέχεια, με στόχο τη σύνδεση του παρόντος παραδοτέου με το Π3: «Τεχνολογική Αριστεία – Τρόποι Εφαρμογής της Τεχνολογίας Blockchain» αναλύονται πρακτικές αντιμετώπισης του φαινομένου με τη χρήση του Blockchain και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT).

Τεχνολογική Αριστεία – Τρόποι Εφαρμογής της Τεχνολογίας Blockchain

Περιγραφή:

Το παρόν παραδοτέο έχει σαν στόχο τη μελέτη της βιβλιογραφίας για την εύρεση και την παράθεση των σημαντικότερων στοιχείων λειτουργίας της τεχνολογίας Blockchain, η οποία αναπτύσσεται πλέον ραγδαία σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα. Το Blockchain βρίσκεται στο τεχνολογικό επίκεντρο του ερευνητικού έργου BLOCKFOODWASTE καθώς στόχος του είναι η ανάπτυξη μίας Blockchain-enhanced εφαρμογής για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Το παραδοτέο αυτό μελετά επιστάμενα τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων Blockchain, αλλά άλλων κρίσιμων στοιχείων τους, όπως οι μηχανισμοί συναίνεσης και τα “έξυπνα” συμβόλαια, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες τεχνολογικές επιλογές στις επόμενες ενότητες εργασίας.

Πλάνο Διάχυσης

Περιγραφή:

Από την εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου τέθηκε σαν βασική επιδίωξη της κοινοπραξίας, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας και προδιαγράφηκε ένα σχέδιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του καθώς και επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου αλλά και η μελλοντική εφαρμογή τους.
Το περιεχόμενο του παρόντος Παραδοτέου στοχεύει στη δημιουργία πλάνου όχι μόνο διάχυσης αλλά και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του Έργου, και μετά το πέρας του, με την ενημέρωση των άμεσα εμπλεκομένων Ερευνητικών Ομάδων, της Διαχειριστικής Αρχής, αλλά και του ευρύτερου κοινού που θα εκδηλώσει ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Ιστοσελίδα Έργου και Κοινωνικά Δίκτυα

Περιγραφή:

Το περιεχόμενο του παρόντος Παραδοτέου 5 εντάσσεται τυπικά στην Ενότητα Εργασίας 1: Τεχνολογική και Ερευνητική Αριστεία, αλλά αφορά όλη την πορεία του έργου, καθώς η ιστοσελίδα και οι σελίδες των κοινωνικών δικτύων, θα ανανεώνεται καθόλη τη διάρκεια του.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Παραδοτέο Π5 δεν είναι της μορφής ‘Αναφορά’.
Παρόλα αυτά θεωρήθηκε δόκιμο να συνταχθεί ένα φυσικό παραδοτέο που θα περιλαμβάνει τις σχετικές πληροφορίες με στιγμιότυπα εικόνας και σύντομες περιγραφές.

Αρχιτεκτονική Συστήματος

Περιγραφή:

Ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου παραδοτέου είναι η περιγραφή της αρχικής σύλληψης των αρχιτεκτονικών δομικών στοιχείων του προτεινόμενου έργου και της διασύνδεσής τους σε μια αρχιτεκτονική πληροφορικής που θα καθοδηγήσει τη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού, σε όλη τη διάρκεια του έργου BLOCKFOODWASTE (BFW από τούδε και στο εξής).
Μια αρχιτεκτονική πληροφορικής είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη οποιουδήποτε πληροφοριακού συστήματος ανεξάρτητα από το μέγεθος, την προσέγγιση στην ανάπτυξη, το δομικό τύπο και την περιοχή εφαρμογής του.
Το ίδιο ισχύει και για την αποκεντρωμένη εφαρμογή (decentralized application, dApp) του έργου BFW.
Η αρχιτεκτονική του προτεινόμενου συστήματος περιλαμβάνει τα τεχνικά δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της dApp και εξασφαλίζει πως το σύστημα είναι ασφαλές, επεκτάσιμο και διαλειτουργικό με άλλες εφαρμογές και συστήματα.

Ανάλυση Απαιτήσεων Πληροφοριακών Συστημάτων

Περιγραφή:

Το παρόν παραδοτέο αποτελεί συνέχεια του Παραδοτέου Π6, όπου παρουσιάστηκε η προτεινόμενη αρχιτεκτονική του συστήματος, και περιλαμβάνει, σύμφωνα με το τεχνικό παράρτημα, τις εργασίες ανάλυσης και αρχικού σχεδιασμού των προδιαγραφών λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων του BLOCKFOODWASTE δηλαδή, της εφαρμογής κινητού της διαδικτυακής πλατφόρμας, της αλυσίδας κοινοποιήσεων (Blockchain) και της βάσης δεδομένων (Κεφάλαιο 2). Επιπρόσθετα, προδιαγράφονται τα βασικά σενάρια χρήσης της εφαρμογής και αναλύονται οι βασικές διαδικασίες του συστήματος με τη χρήση καταλλήλων εργαλείων μοντελοποίησης πληροφοριακών συστημάτων (Κεφάλαιο 3), ώστε να αποσαφηνιστεί η αλληλοεπίδραση μεταξύ των ενεργών μελών και των πληροφοριακών συστημάτων του έργου (Κεφάλαιο 4). Στο σύνολο του, το περιεχόμενο του παρόντος παραδοτέου εντάσσεται στην Ενότητα Εργασίας 2 (ΕΕ-2): Αρχιτεκτονική Συστήματος & Ανάλυση Απαιτήσεων.

Πρώτη Περιοδική Έκθεση Προδου

Περιγραφή:

Αντικείμενο του έργου είναι η αντιμετώπιση, στον βαθμό που είναι εφικτό μέσω των αποτελεσμάτων του, του παγκόσμιου προβλήματος της σπατάλης τροφίμων, μέσω της προσφοράς φαγητού, το οποίο δεν έχει καταφέρει να πωληθεί, προς επισιτιστικά ανασφαλείς πολίτες.
Απευθύνεται πρωτίστως, αλλά όχι μόνο, σε καταστήματα εστίασης, τα οποία αναγκάζονται να πετούν στα σκουπίδια μερίδες φαγητού που δεν πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να τους δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κάποιο κόστος, να βοηθήσουν στο πρόβλημα της σπάταλης, δείχνοντας παράλληλα και την υποστήριξή τους σε συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη.

“Πρώτη και τελική έκδοση του υποσυστήματος συλλογής και ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου και εργαλεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων”

Περιγραφή:

Το παρόν ‘φυσικό’ παραδοτέο περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών που έλαβαν χώρα για την ανάπτυξη του υποσυστήματος συλλογής και ανάλυσης δεδομένων από τα κοινωνικά δίκτυα με τη χρήση αλγορίθμων NLP (Natural Language Processing) για την ανίχνευση και ερμηνεία προθέσεων και διαθέσεων των χρηστών (sentiment mining) σε σχέση με το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων.

Στην ουσία το ‘φυσικό’ αυτό παραδοτέο περιλαμβάνει τις εργασίες τριών παραδοτέων και πιο συγκεκριμένα των:
Π9: Πρώτη έκδοση του υποσυστήματος συλλογής και ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου
Π10: Εργαλεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων.
Π11: Τελική έκδοση του υποσυστήματος συλλογής και ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου

Ανάπτυξη Συστημάτων Συλλογής & Επεξεργασίας

Περιγραφή:

Τα Παραδοτέα Π12-Π13-Π14 εντάσσονται στην Ενότητα Εργασίας 3: Ανάπτυξη Συστημάτων Συλλογής & Επεξεργασίας (ΕΕ – 3), σύμφωνα με το τεχνικό παράρτημα του έργου και στην ουσία συνιστούν τις εργασίες ανάπτυξης της αλυσίδας κοινοποιήσεων του έργου.
Και τα τρία αυτά παραδοτέα, αναφέρονται στο Τεχνικό Παράρτημα ως ‘Λογισμικό’.
Κατά συνέπεια η τυπική παράδοση τους γίνεται μέσα από τις εργασίες ανάπτυξης που κανείς μπορεί να ελέγξει στις διαδικτυακές διευθύνσεις που θα δοθούν στη συνέχεια.
Ταυτόχρονα, στο παρόν τεύχος παραδίνονται και τα αποτελέσματα των ελέγχων της αλυσίδας κοινοποιήσεων που αναπτύχθηκε, μαζί με το σχετικό τεκμηριωτικό υλικό, δηλαδή το Παραδοτέο Π18, της Ενότητας Εργασίας 5: Ολοκλήρωση Υποσυστημάτων – Έλεγχοι και Πιλοτική Εφαρμογή (ΕΕ-5).

Υπηρεσίες Αμφίδρομης Επικοινωνίας & Ανάπτυξη Εφαρμογής Κινητής Συσκευής

Περιγραφή:

Τα Παραδοτέα Π15 – Π16 εντάσσονται στην Ενότητα Εργασίας 4: Ανάπτυξη Εφαρμογής Κινητής Συσκευής (ΕΕ – 4), σύμφωνα με το τεχνικό παράρτημα του έργου και στην ουσία συνιστούν τις εργασίες ανάπτυξης της εφαρμογής κινητού του έργου.
Και τα δύο αυτά παραδοτέα, αναφέρονται στο Τεχνικό Παράρτημα ως ‘Λογισμικό’.

Αποτελέσματα Ελέγχων Συστήματος

Περιγραφή:

Το παρόν παραδοτέο έχει ως στόχο την ενδελεχή καταγραφή των οδηγιών χρήσης της ιστοσελίδας του έργου BLOCKFOODWASTE (https://blockfoodwaste.eu/), του web app (https://app.blockfoodwaste.eu/), αλλά και της εφαρμογής του (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bfw.user), η οποία αναπτύχθηκε με σκοπό τη μείωση της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων που πραγματοποιείται σε ποικίλους χώρους εστίασης, ενώ μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας δεν έχει πρόσβαση σε πλήρη γεύματα.
Ακόμα, στοχεύει στην αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων ελέγχου που διεκπεραιώθηκε κατά την ανάπτυξη του συστήματος του έργου.

Σενάριο Πιλοτικής Εφαρμογής

Περιγραφή:

Το παρόν παραδοτέο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό των εργασιών που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο της πιλοτικής αξιολόγησης της αναπτυχθείσας εφαρμογής του έργου.

Με βάση τα αποτελέσματα των Παραδοτέων Π9, Π10 και Π11 για τη διείσδυση της έννοιας και των αξιών που σχετίζονται με τη σπατάλη τροφίμων στα κοινωνικά μέσα που κατέδειξαν μάλλον περιορισμένη εξάπλωση της συζήτησης σχετικά με το θέμα από μεμωνομόμενους αλλά και εταιρικούς χρήστες των κοινωνικών μέσων και με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα (λόγω της εξάμηνης υποχρεωτικής μείωσης της διάρκειας του έργου, από τη διαχειριστική αρχή) που το έργο είχε στη διάθεση του για να διενεργήσει το πιλοτικό μικρής κλίμακας που προδιαγράφεται στο τεχνικό παράρτημα, η ομάδα έργου αποφάσισε να επεκτείνει την μελέτη πεδίου, πέραν του πιλοτικού, διενεργώντας εθνογραφική έρευνα που έλαβε χώρα στην Αθήνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2023.

Αποτελέσματα Πιλοτικής Εφαρμογής/ Αξιολόγηση Επιτυχούς Εκτέλεσης

Περιγραφή:

Το παρόν παραδοτέο περιλαμβάνει την περιγραφή των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής αλλά και της εθνογραφικής έρευνας, όπως αμφότερα έχουν προδιαγραφεί στο Παραδοτέο Π20.

Δημοσιεύσεις – Συνέδρια

Περιγραφή:

Food waste constitutes a major global issue, entailing immensely significant environmental and socio-economic repercussions.
The increase in the atmospheric concentrations of greenhouse gases, land degradation and irrigation water scarcity turn out to be the most ecologically destructive ones. Furthermore, the substantial detriment in the form of economic loss owing to food cultivation, storage, processing, transportation, distribution and
disposal, while millions of people, both in developing and developed countries, are affected by food insecurity, indicates the social and economic ramifications of the problem.
The alleviation of this situation can be achieved through focusing on food waste throughout the food supply chain, which, as far as developed countries, are concerned, occurs during the final consumption stage.

Τελική Έκθεση Προόδου Έργου

Περιγραφή:

Αντικείμενο του έργου είναι η αντιμετώπιση, στο βαθμό που μπορεί, του παγκόσμιου προβλήματος της σπατάλης τροφίμων, μέσω της προσφοράς φαγητού, το οποίο δεν έχει καταφέρει να πωληθεί, προς επισιτιστικά ανασφαλείς πολίτες.
Απευθύνεται πρωτίστως, αλλά όχι μόνο, σε καταστήματα εστίασης, τα οποία αναγκάζονται να πετούν στα σκουπίδια μερίδες φαγητού που δεν πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να τους δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κάποιο κόστος, να βοηθήσουν στο πρόβλημα της σπάταλης, δείχνοντας παράλληλα και την υποστήριξη τους σε συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη.

Το ερευνητικό έργο αναπτύσσει μέσα από τις δράσεις του, μία καινοτόμα λύση βασισμένη σε μία Blockchain-enhanced εφαρμογή, που είναι σε θέση να υποστηρίξει την καταγραφή των κινήσεων αγοράς και ζήτησης του φαγητού, σε πραγματικό χρόνο.
Επιπλέον, η τεχνολογία Blockchain θα παρέχει tokens, ως επιβράβευση, στους συμβαλλόμενους χώρους εστίασης και στους συναλλασσόμενους που με τις επιλογές τους καταπολεμούν το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, δημιουργώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, κίνητρο συμμετοχής στην τελική λύση του έργου.

Τέλος, μέσω της κρυπτογράφησης, την οποία παρέχει η τεχνολογία Blockchain, θα εξασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα, από τη στιγμή που τα ευάλωτα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν την ανωνυμία τους σε κάθε τους συναλλαγή.